4 redenen waarom je steeds een puist krijgt op exact dezelfde plek!

Kun jij de plek van je volgende puist zo precies voorspellen als de datum van je volgende menstruatie? Als je antwoord ja is, dan is er waarschijnlijk een reden waarom je steeds een puistje op dezelfde plek krijgt!

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om een einde te maken aan deze viceuze cirkel! Wij hebben de mogelijke reden opgeschreven waarom jij steeds een puistje krijgt op dezelfde plek. Ook vertellen we je hoe je ze voorgoed kunt verbannen:

1. Die puist is misschien een cyste

Ondergrondse puistjes die omhoog komen, maar nooit uitknijpbaar worden en berucht zijn om op dezelfde plek terug te komen, staan bekend als cysten. Cysten ontstaan wanneer je porie, die de vorm heeft van een lange buis, vertakt waardoor de oliën een omweg maken naar de oppervlakte van de huid.

Wanneer dit gebeurt, vormt de olie een ‘ballonachtige’ vorm onder de huid. Deze ballon blaast letterlijk op en loopt weer leeg, afhakelijk van de hoeveelheid olie die de huid produceert.

Heb je een puist wat een cyste kan zijn? Dan is het belangrijk dat je naast een reiniging ook een on-spot treatment aanschaft. Deze producten smeer je alleen op de cysten zodat deze uitdrogen en hopelijk in zijn geheel verdwijnen! Vraag bij jouw huidspecialist altijd na of de puist inderdaad een cyste is!

2. Je knijpt je puistjes niet op de juiste manier uit

Als je ooit een witte puist hebt geperst totdat deze barst, is het mogelijk dat niet alles uit deze puist geheel is verwijderd. Dit betekent dat diezelfde plek weer kan gaan ontsteken. De irritatie of blootgestelde bacteriën kunnen er ook voor zorgen dat er naast jouw huidige puist nog meer puistjes ontstaan.

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan maar het beste wat je kunt doen bij witte koppen is er niet aan te komen! Het uitknijpen van puisten kan zorgen voor littekens, tenzij je het overlaat aan een professional!

puist

3. Jouw vuile gewoontes hebben schuld

Heb jij de gewoonte om je gezicht op een bepaalde plek aan te raken als je gestresst bent of e-mails aan het lezen bent? Hoe zit het met het ontsmetten van je telefoon? Deze acne soort wordt ook wel ‘acne-mechanica’ genoemd, acne veroorzaakt door hitte, wrijving en druk op de huid.

Behalve dat je je handen van je gezicht moet afhouden, kun je je telefoon wekelijks reinigen!

4. Pukkels door hormonen

Als je bijna zeker weet dat je puistuitbraak te maken heeft met je menstruatie dan kan je het wel eens goed hebben! Dit is te wijten aan de androgeenactivering van je talgklieren. En dit komt onder andere voor in je gezicht. Vooral je wangen, kin, kaaklijn en nek zitten direct in de vuurlinie!

Wat je hier aan kunt doen? In eerste instantie niet heel erg veel. Het enige wat je wel zou kunnen doen wanneer deze hormonale veranderingen zo drastisch zijn, is dat je dit met of zonder anticonceptie probeert te verzachten.

Heb je veel last van puistjes en wil je advies hierover? Maak dan eens een afspraak voor een huidanalyse. Bij een huidanalyse gaan wij geheel vrijblijvend kijken naar jouw huid en geven wij een compleet huidadvies op basis van de analyse. Meer informatie hierover lees je hier!

nl_NL