5 voordelen voor jouw gezondheid met een hot stone massage!

Een hot stone massage is een soort massagetherapie. Deze massagetechniek wordt gebruikt om je te helpen ontspannen. Vooral het ontspannen van gespannen spieren en beschadigd weefsel in je hele lichaam.

Tijdens de hot stone massage worden hete, gladde, vlakke, verwarmde stenen op specifieke delen van het lichaam geplaatst. De stenen zijn gemaakt van basalt, dit is een soort vulkanisch gesteente dat warmte vasthoudt. Als de stenen worden opgewarmd volgens de richtlijnen zullen de stenen tussen de 130 en 145 graden zijn.

Waar kunnen de stenen geplaatst worden:

  • Meest voorkomende: langs de ruggengraat;
  • Je buik;
  • Op je gezicht;
  • Je handpalmen;
  • Op je voeten en tenen;

Tijdens de massage worden vaak de stenen vastgehouden terwijl ze het lichaam masseren. Het kan zo zijn dat er koude stenen worden gebruikt na een massage met hete stenen. De koude stenen kunnen worden gebruikt om de huid en gezwollen bloedvaten te kalmeren.

5 voordelen voor jouw gezondheid met hot stone massage

Eigenlijk vallen alle massagetechnieken onder de paraplu van de alternatieve geneeskunde. De massages worden een populaire aanvullende therapie voor veel aandoeningen. Wij hebben een aantal voordelen voor jouw gezondheid met hot stone massage opgeschreven:

Helpt spierspanning en pijn te verlichten

Warmte wordt al eeuwen gebruikt om spierspanningen en pijn te verminderen. Het helpt de bloedtoevoer naar het betreffende gebied te verbeteren. Het kan zelfs spier-spasmen verminderen en de flexibiliteit en bewegingsbereik vergroten! Een koude therapie helpt bij het verlichten van ontstekingen. Afhankelijk van je symptomen kun je de hete en koude stenen afwisselen tijdens jouw massage!

Vermindert stress

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken geschreven die aangeven dat massages effectief zijn voor stressvermindering. Een onderzoek uit 2001 toonde dat een massage van tien minuten de cardiovasculaire respons, het slagvolume van het hart, verbeterde. Een onderzoek uit 1997 wees uit dat een 15 minuten durende stoelmassage op het werk de stress aanzienlijk verminderden in vergelijking met een pauze van 15 minuten zonder massage. Heb je een stressvolle baan? Zorg dan eens in de zoveel tijd voor een massage!

Bevordert slaap

Een ander onderzoek (ja we zijn wetenschappelijk bezig) wees uit dat massagetechnieken zoals een hot stone massage een alternatief kan zijn voor slaappillen. Vooral een massage op de rug zorgt voor ultieme ontspanning en dus voor een betere slaap. Het geldt zelfs voor baby’s! Een onderzoek uit 2001 toonde aan dat baby’s die gemasseerd werden voor het slapen gaan, sneller gingen slapen. Bij het wakker worden waren ze ook alerter, actiever en positiever!

Kan symptomen van auto-immuunziekten helpen verlichten

Een hot stone massage kan pijnlijke aandoeningen zoals fibromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren) verlichten. Fibromyalgie is een aandoening die een chronische pijn in het gehele lichaam kan veroorzaken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer deze mensen na een massage van 30 minuten: beter gingen slapen en minder pijn hadden.

Een andere aandoening waarbij de hot stone massage kan helpen is bij reumatoïde artritis (ook wel reuma genoemd). Een hot stone massage kan ervoor zorgen dat mensen met reuma de volgende voordelen hebben. Minder pijn, meer grip sterkte en een grotere bewegingsvrijheid al na een maand!

Kan de immuniteit versterken

Massages kunnen jouw imuunsysteem een boost geven! Zelfs enkele sessies hebben effect op de immuniteit. Bloedmonsters zijn genomen van voor en na de hot stone massage en toonden een afname in arginine-vasopressine, een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Ook wordt het vasthouden van vocht verbeterd door de hot stone massage, wat weer huidverbeterend werkt!

Wie heeft baat bij een massage met hete stenen?

Iedereen die last heeft van spierspanningen en spierpijn, slapeloosheid of stress kan baat hebben bij een hot stone massage. Als je een chronische aandoening hebt die pijn veroorzaakt overleg dan met een arts om te zien of een massage met hete stenen een goede oplossing voor jouw zou zijn!

nl_NL