Alles wat je moet weten over collageen

collageen

Collageen is één van de meest voorkomende proteïnen in het lichaam en het is het hoofdbestanddeel van bindweefsel, de pilaren van de botten, pezen, kraakbeen en huid. Bindweefsel houdt de bestanddelen op haar plaats in het lichaam. Collageen is dus niet alleen belangrijk voor de huid, maar ook in de rest van het lichaam. Het werkt samen met elastine en keratine om de huid haar sterkte en elasticiteit te geven. En collageen is daarnaast ook nog eens belangrijk voor wondgenezing en het vermogen van het lichaam om een nieuwe huid aan te maken. 

Kortom, de huid heeft collageen nodig!

Productie van collageen

Nu het goede nieuws: het lichaam maakt zelf collageen aan. Het lichaam synthetiseert dit uit aminozuren (de bouwstenen van eiwitten). Hiervoor heeft het lichaam zwavel, vitamine c, zink en koper nodig. Het slechte nieuws: de collageenproductie neemt af naarmate we ouder worden.

Afbraak van collageen

Helaas kunnen we het niet voorkomen, naarmate we ouder worden neemt de collageenproductie af. Ongeveer 1% per jaar vanaf ongeveer je 35e levensjaar. Tijdens de menopauze kan dit zelfs voor vrouwen zelfs verder oplopen. En deze afbraak kun je goed zien, wanneer je naar de stevige ronde wangen van een baby kijkt en de gerimpelde huid van jouw oma. Al met al leidt de afbraak van collageen tot het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels en het verlies van stevigheid in de huid. 

En dat legt misschien ook wel uit waarom er zoveel interesse is in collageen crèmes. Maar werkt dit nu echt?

Hoe stimuleer je de productie van collageen?

Er zijn verschillende manieren die de productie van collageen kunnen stimuleren en verdere schade kan vertragen. Allereerst kijken we daarvoor naar onze voeding:

Voeding

Het lichaam produceert collageen door aminozuren te combineren die gevonden worden in proteïnerijke voeding. Denk bijvoorbeeld aan rundvlees, kip, vis, bonen, eieren en zuivel. En zoals je al hebt gezien, is daarvoor ook zwavel, vitamine C, zink en koper nodig. Geef jouw lichaam de juiste ingrediënten om haar eigen collageen te produceren, door middel van jouw voeding! Voor het gemak geef ik een korte lijst die essentiële voedingsstoffen leveren die rijk zijn aan antioxidanten, ontstekingsremmende middelen en collageen-bouwers:

 • Proteïnerijke voeding: kip, rundvlees, vis, bonen, eieren en zuivel.
 • Blauwe bessen, frambozen en aardbeien.
 • Bronnen van zwavel: broccoli, spinazie, spruitjes en kool. 
 • Lecithine: eieren, sinaasappels, pinda’s en tomaten. 
 • Overige: granaatappel, wortels, mango, kiwi, pompoen, zoete aardappelen, amandelen, walnoten en koud water vissen. 

Met de juiste voeding kan je de huid ook beschermen tegen verdere schade. De huid is per slot van rekening een weerspiegeling van de algehele gezondheid. Een gezond dieet is dus essentieel. 

Huidverzorging

Naast de voeding, kun je de afbraak van collageen verminderen en de productie van collageen stimuleren door de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken. 

 • Crèmes die collageen bevatten – deze crèmes zijn over het algemeen gemaakt van marine-collageen of gehydrolyseerd collageen. Ze leiden niet tot een toename van collageen, maar kunnen de huid wel tijdelijk voller maken en het uiterlijk van rimpels minimaliseren. 
 • Crèmes die helpen bij het beschermen van collageen – deze crèmes bevatten vaak hyaluronzuur, waardoor de huid optimaal wordt gehydrateerd. En gehydrateerde cellen zijn essentieel voor goed functionerende cellen.
 • Crèmes die de collageenproductie stimuleren – deze crèmes bevatten vaak retinol, wat wordt gezien als hét nummer 1 ingrediënt die de productie van collageen stimuleert. 

En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een zonnebrand hoort deel uit te maken van elke huidverzorgingsroutine. En ook als het om het behoud van collageen gaat, is zonnebrand essentieel. De afbraak van collageen wordt namelijk versneld door zonneschade, roken, vervuiling en andere factoren van buitenaf. 

Bij ons in de salon werken wij met La Colline, het nummer 1 anti-aging merk! De producten van dit exclusieve huidverzorgingsmerk gaan de strijd aan tegen fijne lijntjes en rimpels en vroegtijdige huidveroudering. Interesse? Lees hier meer.

Overige tips

 • Houd stress onder controle – uit onderzoek blijkt dat stress één van de oorzaken is van vroegtijdige huidveroudering. Ontspan daarom en neem eens wat tijd voor jezelf.
 • Slaap voldoende – in de nacht is de tijd dat de huid herstelt. Geef de huid daarom voldoende nachtrust om te kunnen herstellen. 
 • Hydrateer – het is niet alleen belangrijk om de te hydrateren door middel van huidverzorging, maar het is ook belangrijk om voldoende water te drinken. 

nl_NL