Alles wat je moet weten over de huidbarrière: Je gids voor een stralende huid

De term ‘huidbarrière’ is vast niet nieuw voor je, maar weet je eigenlijk wat het precies is? Als je een gevoelige huid hebt, ben je waarschijnlijk al bekend met de huidbarrière, zelfs zonder dat je het wist, aangezien deze (sorry om te zeggen) mogelijk beschadigd is. Maar geen zorgen, het herstellen van een beschadigde huidbarrière is een eenvoudig proces. Lees verder voor alles wat je moet weten.

Wat is de Huidbarrière eigenlijk?

De huidbarrière, ook wel bekend als de lipidenbarrière of de natuurlijke vochtbarrière van de huid, beschermt de huid door water binnen te houden en verontreinigingen buiten te houden. De huidbarrière vervult drie essentiële functies:

 • Het beschermt je lichaam tegen externe stressfactoren (zoals vervuiling en UV-straling).
 • Het behoudt water, wat helpt om je huid gehydrateerd te houden.
 • Het transporteert voedingsstoffen naar je huid.

Hoe weet je of je huidbarrière gezond is of niet?

Als je huid gehydrateerd, vol en glad aanvoelt, heb je waarschijnlijk een gezonde huidbarrière. Je zult ook merken dat je huid minder gevoelig is wanneer je huidbarrière goed functioneert.

Echter, wanneer je huidbarrière niet goed functioneert, dat wil zeggen, beschadigd is, zal je huid vatbaar zijn voor verdere schade. Je kunt merken dat je huid gevoelig aanvoelt, of dat deze uitgedroogd, dof of droog is, en dat je huid zich niet goed verdedigt tegen externe agressors zoals vrije radicalen (wat kan leiden tot fijne lijntjes en rimpels).

Kan een beschadigde huidbarrière leiden tot een gevoeligere huid?

Ja, inderdaad. Gevoelige huid heeft vele oorzaken, zoals genetica, stress, hormonale veranderingen, huidaandoeningen, of omgevingsstressfactoren. Maar vaak is een gevoelige huid direct het gevolg van een beschadigde lipidebarrière. Het is logisch dat om een gevoelige huid te herstellen, je ook de beschadigde huidbarrière moet herstellen. (Een ‘aha’-moment, toch?)

Je zou kunnen opmerken dat je huid meer droog, schilferig, geïrriteerd of jeukerig is. Je zou ook last kunnen hebben van uitslag, of merken dat producten die je aanbrengt een tintelend of branderig gevoel achterlaten.

Vertel me meer over ceramiden

Ceramiden zijn een van de belangrijkste componenten van de lipidebarrière van de huid. Hier zijn een paar dingen om op te merken:

 • De huid produceert zelf ceramiden om de huidbarrière opnieuw op te bouwen.
 • Sommige huidverzorgingsingrediënten kunnen helpen bij dit proces.
 • De lipide-dubbellag van de huid bestaat uit ceramiden (50%), cholesterol (25%), en vetzuren (10-20%). Wanneer de niveaus van deze lipiden – vooral ceramiden – uit balans zijn, raakt de huidbarrière beschadigd.
 • Ceramiden, bestaande uit sphingosine gebonden aan vetzuren, staan bekend om hun prominente rol in de vorming en het onderhoud van de huidbarrièrefunctie. Droge, gevoelige huid kan onvoldoende ceramiden synthetiseren, dus een benadering om de huidbarrière te verbeteren is het gebruik van een topische moisturizer met kalmerende ingrediënten om de huid te kalmeren, te hydrateren en te voeden.

Hoe kun je een gevoelige huid helpen?

Er zijn verschillende manieren om de lipidebarrière van de huid te helpen herstellen en daarmee een gevoelige huid effectief te behandelen. Enkele hiervan zijn:

 • Meer water drinken (streven naar 8 glazen per dag).
 • Triggers vermijden zoals allergenen, irriterende stoffen en verontreinigingen.
 • Niet te veel wassen of overmatig exfoliëren van de huid.
 • Huidproducten met ceramiden opnemen in je huidverzorgingsroutine.

Wat moet mijn huidverzorgingsroutine omvatten als ik een gevoelige huid heb?

Vocht, vocht, vocht. Over het algemeen is het belangrijk om twee dingen te doen: houd je huidverzorgingsroutine eenvoudig en zorg ervoor dat deze een rijke, superhydraterende moisturizer bevat.

In onze salon bieden we op maat gemaakte producten en behandeladviezen om je te helpen jouw huidbarrière te herstellen en je huid weer te laten stralen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult en ontdek de weg naar een gezonde, stralende huid!

nl_NL