Antioxidanten in huidverzorging: alles wat je moet weten!

antioxidanten in huidverzorging

Je bent er misschien wel van op de hoogte dat antioxidanten deel uitmaken van jouw huidverzorgingsproducten. Maar weet je ook wat antioxidanten precies doen en waarvoor ze goed zijn. En het is zeker de moeite waard om meer te leren over de voordelen van antioxidanten. Kort gezegd, beschermen antioxidanten de huid door de productie van vrije radicalen te beperken. 

Vrije radicalen en antioxidanten

Als je ooit een stukje gesneden appel bruin hebt zien worden, ben je getuige geweest van het proces wat oxidatie heet. Dit wordt veroorzaakt door vrije radicalen, dit zijn instabiele moleculen. Om te stabiliseren reageren ze met andere moleculen, wat een kettingreactie veroorzaakt en wat gezonde cellen beschadigt. 

Ons lichaam maakt zelf vrije radicalen aan, maar ze kunnen ook komen door blootstelling aan factoren van buitenaf. Denk hierbij aan UV-stralen, vervuiling en sigarettenrook. Wanneer er veel vrije radicalen aanwezig zijn in het lichaam, leidt dit tot oxidatieve stress of een disbalans tussen de productie van vrije radicalen en het vermogen van het lichaam om de strijd aan te gaan tegen de schadelijke gevolgen van vrije radicalen. 

Gelukkig heeft onderzoek uitgewezen dat antioxidanten de huid een handje kunnen helpen om de strijd aan te gaan tegen vrije radicalen!

Antioxidanten en de huid

Antioxidanten helpen bij…

 • het verminderen van tekenen van huidveroudering

  Oxidatieve stress helpt bij het afbreken van collageen, verhindert het natuurlijke herstelproces van de huid en triggert ontsteking. En dit is terug te zien in de vorm van fijne lijntjes, rimpels, losse huid, acne uitbraken en een oneffen huidtint. Antioxidanten gaan de strijd aan met vrije radicalen om de zichtbare tekenen van huidveroudering te voorkomen en verminderen.

 • het voorkomen van zonneschade

  Alle antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze verminderen de ontstekingsreactie van de huid door de zon en bieden een versterkte bescherming tegen zonneschade en photo aging.

 • de huid zichzelf te laten herstellen

  Ontstekingen belemmeren het vernieuwingsproces van de huid. Door ontstekingen te verminderen, helpen antioxidanten de huid om zichzelf te herstellen en zichtbare schade te corrigeren. Sommige antioxidanten stimuleren de productie van collageen.

 • het verhelderen van de huidteint

  Vrije radicalen en door vaak blootgesteld te worden aan de zon kan een verandering in de melanine productie van de huid triggeren. En dit kan leiden tot donkere plekken en een oneffen huidtint.

De beste antioxidanten voor de huid

Een aantal van de meest bekende en effectieve antioxidanten, die gebruikt worden in huidverzorging:

 • Vitamine C

  Deze bekende vitamine biedt vele voordelen voor de huid. Het stimuleert onder andere de collageenproductie (voor een stevigere huid) en vermindert donkere plekken.

 • Niacinamide

  Een krachtige antioxidant die de huidtextuur en huidteint verbetert. Het vermindert fijne lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie. Bovendien heeft het ontstekingsremmende eigenschappen. Het helpt bij het verminderen van acne uitbraken en roodheid.

 • Resveratrol

  Deze antioxidant wordt vaak gevonden in de schil van druiven en bessen, het beschermt de huid zowel als de huid te herstellen wanneer het gebruikt wordt in huidverzorging. Deze antioxidant heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en antischimmel eigenschappen.

 • Vitamine E

  Vitamine E is een belangrijke antioxidant die essentieel is voor het normaal functioneren van veel organen in het lichaam, waaronder ook de huid. Het staat bekend om haar functie om het genezingsproces van de huid te versnellen. Daarnaast helpt het ook bij het stabiliseren van andere antioxidanten, waardoor hun effectiviteit toeneemt.

 • Retinol (Vitamine A)

  Hét perfecte ingrediënt om de klok van huidveroudering terug te draaien. Retinol is perfect door haar kleine moleculaire structuur, waardoor het tot diep in de huid kan dringen. Deze antioxidant stimuleert de productie van collageen en versnelt de celvernieuwing en het herstel. 

 • Coenzyme Q10

  Het level van coenzyme Q10 in ons lichaam neemt gedurende jaren af, waardoor de huid vatbaarder wordt voor rimpels en photo-aging. Door dit ingrediënt in de huidverzorging te gebruiken wordt de huid geholpen om vrije radicalen te bestrijden en de huidcellen gezond te houden. Het lichaam absorbeert deze antioxidant en helpt bij het stimuleren van de collageenproductie. 

 • Polyfenolen

  Er zijn duizenden typen polyfenolen, die teruggevonden worden in fruit, groenten en groene of zwarte thee. Polyfenolen bevatten ontstekingsremmende, immunomodulerende en antioxiderende eigenschappen om huidschade door UV-straling te voorkomen. Door deze antioxidant in de huidverzorging te gebruiken, verbeter je de natuurlijke verdediging van de huid. Het beschermt de huid tegen oxidatieve stress en voorkomt tekenen van huidveroudering. 

Palais des Cosmétiques Amstelveen

Bij Palais des Cosmétiques staat huidverbetering centraal. Benieuwd naar onze huidverbeterende gezichtsbehandelingen, neem dan een kijkje op onze site. Wij geven je graag een vrijblijvend productadvies!

 

nl_NL