De beste huidverzorgingsroutine bij acne

acne

Heb je snel last van acne en heb je het idee dat niets helpt? Dan wordt het misschien tijd om jouw dagelijkse routine aan te passen. Want helaas krijgen niet alleen tieners acne. Maar door de juiste huidverzorgingsroutine aan te houden, kun jij ervoor zorgen dat je jouw acne vermindert en het ontstaan van acne voorkomt. Dit vergt echter wel wat doorzettingsvermogen, consistentie is essentieel. Alleen met oneindige opties aan producten die claimen dat ze de beste oplossing zijn, kan het lastig zijn om de juiste kiezen. Daarom zijn wij er! Wij stellen de perfecte routine voor je samen.

Wat is acne en hoe wordt het veroorzaakt?

De huid heeft miljoenen kleine talgklieren die verbonden zijn met haarzakjes over het gehele lichaam, welke olie produceert (genaamd talg) om de huid te beschermen. Er kunnen echter een aantal dingen gebeuren, waardoor deze olie niet kan ontsnappen uit de haarzakjes. Daarnaast kunnen hormonen zorgen dat oliën worden overgeproduceerd en dode huidcellen kunnen ervoor zorgen dat deze vast blijven te zitten in de poriën. En deze verstopte poriën kunnen vervolgens weer leiden tot het ontstaan van acne. En de overproductie van oliën kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, denk aan hormoonschommelingen, stress, maar ook jouw genen en factoren van buitenaf hebben hier een invloed op. 

Wanneer de poriën verstopt zijn, kan dit uiteindelijk leiden tot verschillende variaties van acne. Denk daarbij aan: whiteheads, mee-eters, puistjes en cystische acne.

Wat is de beste routine om acne te voorkomen?

De eerste stap is om goed te kijken naar de huidverzorgingsproducten, make-up producten en haarproducten. Zoek bij deze producten voor de woorden non-comedogeen, niet-acnegeen of olievrij, op het label. En volg daarna de volgende 6 stappen:

Stap 1: Reinig het gezicht (zachtjes)!

Het kan misschien verleidelijk zijn om hard over de huid te wrijven, wanneer je het wast, maar dit kan acne alleen maar erger maken. Alhoewel het essentieel is om de huid te reinigen, bestaat er ook iets als teveel reinigen. Door de huid te hard, of te vaak te reinigen, kan het er juist voor zorgen dat je de huid irriteert of dat je alle natuurlijke oliën van de huid verwijdert, waardoor de huid oliën gaat overproduceren. Reinig de huid met een zachte (schuimende) reiniging of een reiniging met een ingrediënt voor het bestrijden van acne, wanneer je wakker wordt.

Heb je last van mee-eters of whiteheads kies dan voor een reiniging met salicylzuur. Wanneer je een rode, ontstoken vorm van acne hebt, kun je het beste kiezen voor een reiniging met benzoylperoxide. Naast het gebruik van het juiste product, is de manier waarop je de huid reinigt ook van groot belang. Vermijd daarbij washandjes, sponsjes en andere irriterende materialen. Gebruik daarvoor in de plaats een wattenschijfje of gebruik je handen (vergeet ze niet eerst te wassen). Gebruik hiervoor lauwwarm water. 

Product tips: Gentle Bubble Cleanser & Clarifying Cleanser

Stap 2: Gebruik een spot treatment

Dep de huid na het reinigen droog en gebruik dan een spot treatment. Breng deze snel werkende formules aan op jouw puistjes om roodheid te verminderen en onzuiverheden te verkleinen. 

Product tips: Rapid Relief Spot Treatment & Dressing Spot Solution

Stap 3: Gebruik een olievrije crème

Wanneer je je zorgen maakt over een vette huid en verstopte poriën, dan denk je misschien dat een hydraterende crème overbodig is. Maar niets is minder waar, een hydraterende crème zorgt juist dat de olieproductie van de huid in balans blijft. Het is belangrijk dat je wel kiest voor olievrije en niet-comedogene crèmes. 

Product tips: Oil Control Mattifier

Stap 4: Vergeet geen zonnebrand

Zonnebrand is een essentiële stap om UV-schade tegen te gaan, maar wanneer je snel last van acne krijgt, is het belangrijk dat je een zonnebrand kiest die de poriën niet zal verstoppen. 

Product tips: City Skin Age Defense SPF50

Stap 5: Reinig de huid in de avond opnieuw

Reinig de huid in de avond met een reiniging die make-up, oliën en vuil zachtjes van de huid verwijderen. Vaak kun je gewoon dezelfde reiniging gebruiken als in de ochtend. Voeg vóór het reinigen echter een olievrije make-up remover toe. Verwijder jouw make-up zachtjes van de huid en volg dit op met een reiniging van de huid. 

Product tips: Cellular Eye Make-Up Remover

Stap 6: Breng een retinol product aan voordat je gaat slapen

Breng voordat je gaat slapen en nadat je de huid hebt gereinigd een crème met retinol aan. Naast dat retinol perfect is voor anti-aging, is het ook perfect om poriën te ontstoppen. Dit maakt het de perfecte behandeling tegen acne. Bovendien helpt het om de celvernieuwing te versnellen en exfolieert het de cellen van de bovenste laag van de huid. Het is echter aan te raden om het gebruik van een retinol product op te bouwen, om irritatie te voorkomen. Gebruik het in eerste instantie één tot 2 dagen per week en bouw dit op als je merkt dat de huid niet gaat irriteren. 

Bonus tip!

Heb jij het idee dat je alles al goed doet in jouw strijd met acne? Denk dan eens aan een gezichtsbehandeling (ook handig voor mensen die hun acne wel redelijk onder controle hebben). Een professionele gezichtsbehandeling kan ervoor zorgen dat jouw huid in balans wordt gebracht, jouw huidconditie verbetert en jouw huidprobleem vermindert. Benieuwd naar de gezichtsbehandelingen bij Palais des Cosmétiques, lees hier dan meer. Of maak direct een afspraak.

nl_NL