Heb jij last van wintertenen?

Iedereen die last heeft van wintertenen opgelet! Het wordt steeds kouder en dat betekent dat de mensen die dit fenomeen misschien wel kennen, dit weer krijgen. Hoe vervelend dit ook is er zijn zeker dingen die je hier aan kunt doen. Dus voor de mensen onder ons die denken dat ze dit hebben of die dit sowieso hebben: lees deze blog!

Wat zijn wintertenen?

Deze tenen wordt ook wel pernioses genoemd. Er zijn nog veel meer benamingen voor deze aandoening. Zo kun je ook winterhanden hebben. In het kort is pernioses een reactie op de kou en dan vooral de bloedvaten reageren hier heftig op. Helaas hebben vrouwen hier meer last van dan de mannen (helaas dames). Het komt het meeste voor bij mensen die veel buiten werken. Een goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld boeren of bijvoorbeeld een bloemist.

Het ontstaan van wintertenen

Wanneer de huid koud wordt en je hebt last van wintertenen dan krijg je een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid. De grotere vaatjes in de huid gaan uitzetten en proberen zo warmte in de voeten vast te houden. Een grote factor die meespeelt is natuurlijk de kou maar andere factoren als te kleine schoenen, te dunne sokken kunnen ook een oorzaak zijn van de bekende wintertenen. De oorzaak hiervan is niet bekend, sommige zeggen dat dit genetisch bepaald is.

Hoe weet je of je wintertenen hebt?

Je ziet het eigenlijk direct de tenen of handen worden rood, blauw en dik. Wintertenen kunnen heel erg gaan jeuken, gloeien en ook zelfs gaan tintelen. Soms ontstaan er blaren, wondjes en zelfs zweren. Meestal gaan de wintertenen vanzelf over en zou het maximaal 3 weken moeten aanhouden. Wanneer dit langer duurt dan is het belangrijk dat je naar de dokter gaat.

Hoe behandel je wintertenen het best?

Het belangrijkste is eigenlijk vooral rust houden en om de huid op te warmen. Het ontstaat nou eenmaal doordat de huid heel erg koud wordt. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de wintertenen te verminderen:

  • Van koud naar warm: de voeten moeten 2-3 minuten in koud water en daarna overgaan in een bak met warm water. Dit kan bij sommige mensen helpen. Wetenschappelijk onderbouwd is het alleen niet.
  • Lichttherapie: door middel van lichttherapie zouden de klachten kunnen verminderen ook dit werkt bij de een wel de ander niet.
  • Doorbloeding verbeteren: er zijn medicijnen die je gewoon kunt verkrijgen bij de apotheek zoals capsicum crème, dit moet wel op recept, of Midalgan Forte die zorgen voor een verbetering in de doorbloeding.

Wat kun je zelf al doen aan wintertenen?

  • Draag dikke sokken en zorg ook dat deze sokken altijd droog blijven, dus goede waterdichte schoenen zijn een must;
  • Draag handschoenen voor de winterhanden;
  • Zorg ook dat het thuis warm genoeg is om fatsoenlijk te kunnen leven;
  • Vermijd vooral temperatuurverschillen en hele erge kou.

Bij Palais des Cosmétiques weten wij alles over voeten. Dit komt omdat wij een pedicure specialist hebben rondlopen en wij dit regelmatig terug zie bij klanten. Het is dus belangrijk dat je de wintertenen goed behandeld en je er van bewust bent wanneer het wintertenen zijn. Heel veel mensen weten namelijk niet eens dat ze hier last van hebben. Zorg goed voor je voeten en handen je moet hier nog lang mee doen!

nl_NL