Hoeveel zonnebrand moet je gebruiken?

De dagen zijn weer langer en de zon laat zich steeds vaker zien. Iedereen gaat weer vaker een terrasje pakken of even in de tuin liggen. Helemaal in het begin van de lente is het onverstandig om zonder zonnebrand in de zon te gaan zitten. Je huid is nog helemaal niets gewend. Wist je dat huidveroudering grootendeels komt door de zon? Wil je dus niet eindigen als een oud druifje? Dan is het handig dat je onderstaande vragen doorneemt:

Wie heeft zonnebrand nodig?

Iedereen! Beetje een inkopper wel, maar het gebruik van zonnebrand kan huidkanker helpen voorkomen door je te beschermen tegen de ultraviolette stralen van de zon. Iedereen kan huidkanker krijgen, ongeacht leeftijd, geslacht of ras!

Welke zonnebrand moet ik gebruiken?

Het is belangrijk dat een zonnebrandcrème het volgende biedt:

  • Broadspectrum (beschermt tegen UVA- en UVB-stralen)
  • SPF 30 of hoger
  • Waterproof

Een zonnebrand wat het bovenstaande biedt, zal de huid beschermen tegen verbranding, vroegtijdige huidveroudering en huidkanker. Zonnebrand kan je alleen nooit volledig beschermen. Naast het dragen van zonnebrand raden wij altijd nog het volgende aan:

  1. Zoek schaduw: vooral tussen 10.00 en 02.00 wanneer de zon op zijn sterkst is, is het niet verstandig om dan te gaan liggen ‘bakken’.
  2. Draag beschermende kleding: zoals een shirt met lange mouwen, een lange broek, een hoed met brede rand en ook belangrijk een zonnebril!
  3. Wees extra voorzichtig in de buurt van water, sneeuw en zand omdat deze oppervlaktes de stralen van de zon reflecteren wat de kans op verbranding groter maakt!
  4. Zoek vitamine D niet alleen in de zon: door gezond eten en vitaminesupplementen kan je al genoeg vitamine D binnen krijgen.
  5. Vermijd zonnebanken: ultraviolet licht van de zon en zonnebanken kan huidkanker en rimpels veroorzaken. Als je er toch bruiner uit wilt zien dan is zelfbruiner of bijvoorbeeld Spray Tan beter!

Wanneer moet je zonnebrand gebruiken?

Elke dag als je buiten bent! De zon zendt het hele jaar door schadelijke UV-stralen uit. Zelfs op een bewolkte dag kan tot 80% van de schadelijke UV-stralen de huid binnendringen.

Hoeveel zonnebrand moet ik gebruiken?

De meeste mensen gebruiken slechts 25-50 procent van de geadviseerde hoeveelheid zonnebrand. Breng voldoende zonnebrand aan om al je blootgestelde huid te bedekken. De meeste volwassen hebben een goed gevuld shotglaasje nodig om hun lichaam volledig te kunnen bedekken.

Vergeet niet je voeten, je nek, je oren en de bovenkant van je hoofd! Breng 15 minuten voordat je naar buiten gaat de zonnebrandcrème aan op een droge huid. Huidkanker kan zich ook op de lippen vormen. Om je lippen te beschermen breng een lippenbalsem of een lipstick aan die een SPF-factor bevat van 30 of hoger. Wanneer je continu buiten bent, breng dan om de twee uur opnieuw je zonnebrand aan. Wanneer je veel aan het zwemmen bent of zweet dan moet je het ook om de twee uur opnieuw aanbrengen. En dan weer een goed gevuld shotglaasje!

zonnebrand

Broadspectrum beschermt zowel tegen UVA- als UVB-stralen. Wat is het verschil?

Zonlicht bestaat uit twee soorten schadelijke stralen die de aarde bereiken. UVA en UVB stralen. Overmatige blootstelling van beide kan leiden tot huidkanker. Naast het veroorzaken van deze ziekte doen de stralen het volgende:

  1. UVA-stralen (of de ouder wordende stralen) zorgen voor vroegtijdige huidveroudering. Er kunnen door deze stralen rimpels en ouderdomsvlekken ontstaan als je je niet goed insmeert!
  2. UVB-stralen (of de brandende stralen) zijn de primaire oorzaak van verbranding.

Er is geen veilige manier om bruin te worden (behalve dan zelfbruiners). Elke keer als je bruin wordt, beschadigt de huid. Naarmate dat de schade toeneemt, versnelt de huidveroudering en verhoog je het risico op alle soorten huidkanker.

Wil je echt huidverbetering bereiken, dan is de beste stap om een goede zonnebrand aan te schaffen! Zonder een goede zonnebrand kan je huidveroudering niet tegen gaan!

nl_NL