Wat is de houdbaarheid van mijn zonnebrand?

houdbaarheid van mijn zonnebrand

Als je je niet kan herinneren wanneer jouw blote huid het daglicht heeft gezien, denk dan eens goed na voordat je de eerste de beste zonnebrand opsmeert die je in jouw badkamer hebt staan. Stel jezelf de belangrijke vraag: gaat zonnebrandcrème over datum? Wat is de houdbaarheid van mijn zonnebrand eigenlijk? Zonnebrand kun je vergelijken met mascara, deze wordt na een tijdje klonterig en droogt uit en dat gebeurt ook met zonnebrand en dit is geen goed nieuws…!

De ingrediënten in SPF kunnen verdwijnen en zo verliest de zonnebrand haar effectiviteit om UV-licht te filteren en te blokkeren!

Het gebruik van een over de datum zonnebrand kan niet alleen ineffectief zijn het kan ook resulteren in een vervelende verbranding! Hier is alles wat je moet weten over wanneer jouw zonnebrand over datum is, zodat je veilig blijft in de zon!

Wat is de typische houdbaarheid van SPF?

houdbaarheid van mijn zonnebrand

Net als een pak melk, bevatten huidverzorgingsproducten houdbaarheidsdata. Controleer voor het aanbrengen de verpakking. Is het product nog wel goed? Pas op: sommige zonnebrandcrèmes hebben geen houdbaarheidsdata op hun verpakking!

Als je een zonnebrand koopt die geen houdbaarheidsdatum bevat. Dan is het handig dat je de aankoopdatum op het product schrijft. Zodat je weet hoelang je het product al in de kast hebt staan. Een algemene vuistregel is dat wanneer je zonnebrand een jaar oud is, het tijd is om het te vervangen!

De jaarregel moet worden toegepast op zowel de chemische als fysische zonnebrandcrèmes. Chemische formuleringen zullen in de loop van tijd afbreken door oxidatie. Terwijl fysische beschermers zullen gaan klonten, waardoor ze ineffectiever worden.

Iets anders wat de houdbaarheidsdatum van je zonnebrand kan versnellen is blootstelling aan hitte. Best onhandig toch? Maar goed extreme temperaturen kunnen leiden tot een snellere afbraak van de ingrediënten en dus de werkbaarheid. Gebruik dus zeker geen oude fles die al een tijdje in je kofferbak ligt!

Wat zijn de signalen dat je zonnebrandcrème is verlopen?

Zelfs als je zonnebrandcrème technisch nog niet is verlopen, zijn er een paar verklikkers die aangeven dat ze voortijdig niet meer goed werken. Het eerste waar je op moet letten is een eventuele verandering in textuur. De consistentie ervan mag er bij het aanbrengen nooit anders uitzien of aanvoelen. Als het product waterig, korrelig of van kleur verandert, dan is het tijd om je crème weg te gooien!

Een andere reden om je SPF weg te gooien is als het een rare geur krijgt!

Zorg ervoor dat je volledig beschermd bent

Hoewel een kwaliteitszonnebrandcrème de beste manier is om veilig in de zon te blijven. Er is geen excuus dat je een over de datum zonnebrandcrème gebruikt! Er zijn naast zonnebrand nog meer dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen.

Probeer allereerst de spitsuren van de zon te vermijden: tussen 10.00 en 16.00. UV-blootstelling is in die periode groter dan in de ochtend of later in de middag. Vergeet niet dat schaduw ‘your best friend’ is! Dus plof neer waar mogelijk onder een boom, parasol of een leuke cabana. Dek jezelf af met kleding, een brede hoed en een zonnebril!

Wat is volgens ons de beste SPF bescherming?

Daar kunnen wij lang of kort over praten maar dat is volgens ons de:

Bekijk ook eens alle producten die al in de dagcrème een SPF-factor bevatten! Bescherm jezelf! Lees meer over zonbescherming:

nl_NL