Minerale vs. Chemische Zonnebrand: Welke moet je kiezen?

Deze tijd van het jaar hoort zonnebrand bij iedereen op het prioriteitenlijstje te staan. We hoeven waarschijnlijk niet te vertellen dat zonnebrand het belangrijkste product is van jouw huidverzorgingsroutine. Maar hoe vind je de juiste, die je gemakkelijk in jouw dagelijkse routine kunt verwerken. Wil je daar meer over weten, lees dan vooral verder! 

Zonnebrand komt in 3 verschillende vormen: minerale, chemische en hybride. Elke vorm biedt bescherming tegen schadelijke UV-straling, maar deze vormen gebruiken verschillende methodes om dit te bereiken. Maar wat is dan de beste manier? Laten we eerst naar het verschil kijken:

Wat is minerale zonnebrand?

Minerale zonnebrand, ook wel bekend als fysische zonnebrand, gebruikt op antioxidanten gebaseerde ingrediënten. Denk hierbij aan zinkoxide en titaniumdioxide, die de schadelijke stralen van de zon helpen reflecteren en verspreiden. Een zonnebrand mag als mineraal worden gelabeld, als zinkoxide en/of titaniumdioxide de enige actieve ingrediënten neergezet zijn. Deze formulering is perfect wanneer je een snelle bescherming nodig hebt voor onderweg. Het zal meteen werken, in tegenstelling tot chemische zonnebrand (welke tot 30 minuten nodig heeft om effectief te zijn). Bovendien biedt deze SPF vorm ook een langere bescherming en hoef je het minder vaak opnieuw aan te brengen dan chemische zonnebrand.

Dit type zonnebrand staat over het algemeen bekend voor haar dikke samenstelling en witte gloed die het achterlaat. Echter is minerale zonnebrand de laatste jaren ontwikkeld in formuleringen die voor alle huidtypes geschikt is, zelfs voor diepere huidtinten. Een minerale zonnebrand wordt vaak aangeraden door kinderen, zwangere vrouwen en mensen die snel last hebben van acne. Zinkoxide heeft, naast een goede zonbescherming, ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Wat is chemische zonnebrand?

Terwijl een minerale zonnebrand werkt als een soort reflecterende barrière op de huid, zal een chemische zonnebrand deels in de huid trekken en voorkomen dat er UV schade zal ontstaan door een chemische reactie. Een chemische zonnebrand bevat meestal oxybenzone, dioxybenzone, avobenzone, octocryleen, homosalaat, octinoxaat en andere chemicaliën. Deze ingrediënten absorberen en geven de schadelijke UV-stralen weer af aan de omgeving. 

Chemische zonnebrand kun je over het algemeen makkelijker aanbrengen en laat geen witte waas achter op de huid. De formules zijn vaker wat lichter, waardoor mensen met een vettige huid hier vaak voor kiezen. Over het algemeen kun je zeggen dat je spreekt over een chemische zonnebrand, wanneer zinkoxide en titaniumdioxide niet als enige actieve ingrediënten worden neergezet (echter bevatten sommige hybride formules beide ingrediënten). 

Hopelijk maakt dit de keuze een stukje makkelijker! Wil je meer informatie ontvangen over de beste bescherming voor jouw huid? Neem dan contact op.

nl_NL