Kan je immuun worden voor huidverzorgingsproducten?

immuun

De bovenstaande vraag kreeg ik een tijdje geleden van een klant die regelmatig komt voor een gezichtsbehandeling en ook alle producten van La Colline gebruikt. Ik weet dat zij er altijd alles aan doet om haar huid in perfecte conditie te houden, ze gebruikt: Make-up remover, reiniging, toner, serum, crème, oogcrème, nachtverzorging, minerale make-up, etc. Omdat we altijd resultaat zagen, was zowel ik als de klant tevreden. 

Totdat we eigenlijk minder resultaat gingen zien… Toen vroeg zij aan mij of ze misschien immuun was geworden voor de producten, eigenlijk meer als grapje… Dit zette mij aan het denken. Ik wist hier namelijk geen goed antwoord op te geven? Kan je immuun worden? Nee toch? Deze vraag bleef in mijn hoofd spoken en daarom heb ik het uitgezocht!

Misschien is ze wel allergisch?

De klant in kwestie zag geen resultaten meer en had het er zelfs over dat ze soms wat meer uitbraken had, dat haar gezicht droger was en nog meer van dit soort rare verschijnsel waar ze eerder nooit last van had. Dus wat kon dit zijn? Ik heb lang lopen dubben totdat ik tot de conclusie kwam dat dit een allergie moest zijn… Ik wist namelijk dat het mogelijk is dat je opeens ergens allergisch voor kan worden naarmate dat je ouder wordt. Vroeger hadden wij bij ons thuis (met mijn twee dochters) altijd katten, maar op een dag werd mijn dochter allergisch en kon zij niet zonder niezen en proesten in één huis zitten met katten. Is dit dan iets wat de huid ook heeft? Dat het opeens allergisch kan worden voor bepaalde stoffen, terwijl de huid hier vroeger wel tegen kon?

immuun

Dan heb je een huidprobleem!

Dus de betreffende klant verteld wat ik dacht en zo zijn we overgegaan naar een product die wij gebruiken wanneer iemand last heeft van een huidprobleem: Céll Fùsion C. Het product moet een tijdje gebruikt worden door de persoon in kwestie wil de huid er aan wennen en wil je resultaat zien. Toen de klant mij na een tijdje opbelde dat ze nog steeds last had van precies dezelfde klachten ben ik toch verder gaan zoeken.

Is ze dan echt immuun geworden?

Ik kan het oprecht niet uitstaan als ik er niet achter kom wat er met de huid aan de hand is. En vooral dat ik het niet goed kan oplossen. Surfend op het internet kwam ik op een gegeven moment op een engelse website waar stond: can you get immune to your own skincare products…? En toen viel het kwartje.. De vraag of je immuun voor een product kan worden kan ik beantwoorden met een dikke vette: nee. Je kan niet zo maar opeens immuun worden tegen een product. Maar ik wist wel wat er aan de hand was!

Maar de producten voor de klant hielpen niet meer?

Ja en dan kom ik dichter naar mijn conclusie. Je kan NIET immuun worden voor een product. Maar wat er wel gebeurd is dat de huidconditie met de jaren veranderd. Zo kan het zijn dat je vroeger veel acne had, dus dan heb je speciale acne verzorging nodig. Dat je rond je 30ste last kreeg van een hele droge huid, dus een product met veel vocht nodig had en dat je nu rond je 50ste meer pigmentvlekken krijgt. Wat dit zegt is dat je nooit constant dezelfde huidverzorging kan gebruiken, want dan zal dit niet blijvend goed werken. Daarom heeft bijvoorbeeld La Colline ook zoveel verschillende lijnen. De ene is gebaseerd op de wat jongere huid, de andere op vocht, de ander op pigmentvlekken, etc.

Dit is nog een moment dat je van huidverzorging moet wisselen:

Naast dat het veranderen van huidconditie ervoor kan zorgen dat je moet wisselen met je huidverzorging kunnen seizoenen dat ook. In de zomer kan je je milk het beste verruilen voor een gel-reiniger en je volle crème voor een wat luchtigere moisturizer naast natuurlijk die SPF factor die nu in de producten moet zitten.

Conclusie

Omdat de huidreactie van de klant zo leek op een allergische reactie heb ik haar toen de tijd van product laten wisselen. Maar nadat we merkten dat dit geen zin had zijn we naar een andere lijn gestapt van hetzelfde product (La Colline) die zij eerst had. Ze kon haar reiniging gewoon blijven gebruiken, maar hebben haar crème en serum aangepast, passend naar haar huidtype en kijkend naar het seizoen. Toen dit was gebeurd konden wij de vraag beantwoorden: nee je kan niet immuun worden voor je producten maar je huidconditie verandert waardoor het misschien lijkt alsof je immuun wordt. Wanneer je hier last van hebt dan zegt je lichaam eigenlijk uit zichzelf dat het tijd wordt om van product te gaan wisselen!

nl_NL