Die pukkeltjes op je billen zijn eigenlijk helemaal geen pukkels…

pukkeltjes op de billen

Praten over die letterlijke ‘pain in the but’ pukkeltjes die regelmatig opduiken is alles behalve schattig. Nog vervelender is dat pukkeltjes op de billen helemaal niet hetzelfde zijn als de pukkels die we krijgen in ons gezicht. Dit maakt de ongewenste pukkels moeilijker om te behandelen, zelfs als weet hoe je moet omgaan met de ‘normale’ puistjes!

Kont-acne (sorry voor mijn taalgebruik) is geen echte acne. Het is eerder, wat je noemt, folliculitis. Dit is een milde infectie van de haarzakjes wat leidt tot de rode bultjes en de pus puistjes.

Wat veroorzaakt mijn bil-acne?

Het is meestal een combinatie van een blokkade van de haarzakjes en een bacteriële infectie. Meestal wel de geblokkeerde haarzakjes. Er zijn een paar redenen waarom je pukkeltjes op je billen kunt krijgen:

  1. Natte, zweterige kleding aanhouden nadat je hebt gesport: Je zweet kan over je poriën drogen en bultjes achterlaten. Als je tijd hebt, kleed je, het liefst zo snel mogelijk, altijd om na het sporten (ook je ondergoed)!
  2. Te veel zitten: dit is iets wat misschien vanwege je werk moeilijk te vermijden is. Maar dit is misschien een NOG grotere stimulans om meer te gaan staan en even een rondje te gaan lopen!
  3. Oud ondergoed dragen: het is belangrijk dat je eens in de zoveel tijd al je oude ondergoed weggooit en gewoonweg nieuwe koopt. Hoe vaak je het ook wast naarmate het ouder wordt zal er meer vuil en olie in de onderbroek blijven zitten. Dit kan dan weer zorgen voor meer pukkeltjes op de billetjes.
  4. Het dragen van te strakke kleding: yep, je kledingkeuze kan beïnvloeden of je pukkeltjes krijgt op je billen. Strak zittende kleding kan zweet en olie tegenhouden waardoor de haarzakjes worden geblokkeerd. Dus… dat betekent weer meer pukkeltjes op de billen.

Een aantal hulpvolle tips bij pukkeltjes op de billen

Gelukkig als je een geschiedenis hebt met kont-acne ben je niet gedoemd om hiervoor altijd mee te leven. We hebben een aantal tips opgeschreven:

  1. Spring onder de douche direct na het sporten: douchen direct na het trainen kan helpen bij het verwijderen van zweet, olie en vuil dat zich ophoopt op het oppervlak van de huid. Zitten in je natte trainingskleding kan het risico voor pukkeltjes op de billen alleen maar vergroten.
  2. Reinig de billetjes: er bestaan speciale producten die dit soort perikelen aanpakken. De huid op de billen, rug, etc. zijn anders en vragen dan ook een ander soort behandeling dan het gezicht.
  3. Scrubben! Ook de billen willen eens in de zoveel tijd gescrubt worden! Lekker toch! Verwijder door het scrubben nog even de dode huidcellen en zorg voor baby zachte billetjes!

Misschien een beetje een awkward onderwerp om aan te snijden bij de schoonheidsspecialiste, maar dit is zeker niet vreemd! Of het nou rug acne of kont acne is, hier wil je gewoon vanaf en daar kunnen wij je bij helpen. Maak een afspraak voor een huidanalyse of een lichaamsscrub. Geef bij de intake aan waar je last van hebt zodat wij hier rekening mee kunnen houden!

nl_NL