Skincare basics

skincare basics

Elke huid is anders, denk aan de huidskleur, textuur en eigenschappen. De behoeften zullen gedurende jouw leven veranderen. Een goede huidverzorging zorgt niet alleen voor een gezonde, jong uitziende huid, maar vormt ook een goede basis voor bijvoorbeeld jouw make-up. Maar waar moet je beginnen? Op internet is veel te vinden over huidverzorging en al die informatie kan overweldigend zijn. Voor de beginners onder ons, hebben wij de basis van huidverzorging op een rij gezet:

 

Producttypes

Heb je je weleens afgevraagd wat het verschil is tussen een toner en een serum, dan hebben wij de antwoorden. Wij zetten de meest bekende producttypes voor jou op een rij:

 • Reiniging – reinig de huid met dit product om vuil en onzuiverheden van de huid te verwijderen. Hiermee voorkom je verstopte poriën en het ontstaan van acne uitbraken. Reinig de huid twee keer per dag, één keer in de avond en één keer in de ochtend. 
 • Scrub – een scrub is belangrijk om de huid eens grondig te reinigen en opgebouwd vuil en dode huidcellen van de huid te verwijderen. Hiermee voorkom je ook dat de poriën verstoppen. Omdat dit product harder voor de huid is, kun je deze maar 1 tot 2 keer in de week gebruiken. 
 • Treatment – treatment producten kunnen gebruikt worden om specifieke huidproblemen, zoals acne, donkere plekjes, hyperpigmentatie, fijne lijntjes en ontstekingen. Treatment producten zijn er in de vorm van een crème, gel, lotion en serum. Welk product je nodig hebt, is afhankelijk van jouw huidconditie. Een treatment gebruik je totdat het huidprobleem opgelost is. 
 • Serum – serums zijn producten met een hoog aantal actieve ingrediënten en worden vaak gebruikt om specifieke huidcondities te verbeteren. Vaak bevatten ze antioxidanten en gaan ze de strijd aan met vrije radicalen. Ze kunnen ook anti-aging ingrediënten bevatten, die de productie van collageen stimuleren. Een serum dringt tot diep in de huid door. 
 • Zonnebrand – dit is één van de belangrijkste producten voor de verzorging van de huid. De zon is namelijk de nummer 1 oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Gebruik daarom het gehele jaar door een SPF broad spectrum van minimaal 30. 
 • Crème – zorg dat je de huid goed hydrateert en voedt. Gebruik twee keer op de dag een voedende crème, om de huid te verzorgen. Kies een crème die bij jouw huidtype past. 
 • Chemische peeling – een chemische peeling verwijdert de buitenste laag van de huid. Dit betekent dat het dode huidcellen tot dieper in de huid verwijdert wat het dus een perfecte exfoliant maakt. Gebruik het maximaal één keer in de twee weken, maar vermijd een chemische peeling als je last van rosacea of eczeem hebt. 
 • Toner – een toner kan twee keer per dag gebruikt worden, ná het reinigen van de huid. Dit product verwijdert overgebleven sporen van make-up en ander vuil van de huid. Een toner minimaliseert grove poriën en herstelt de pH-waarde van de huid. 
 • Gezichtsmasker – er zijn veel verschillende maskers, die ingezet kunnen worden voor verschillende huidcondities. Denk aan een hydraterend, verzachtend, verhelderend of een reinigend masker. Wanneer je wekelijks een masker gebruikt, zie je de huid vanzelf verbeteren. Breng het masker aan op een goed gereinigde huid.
 • Oogcrème – oogcrèmes worden vaak geformuleerd voor specifieke problemen rondom de ogen, zoals wallen, rimpels en donkere kringen. Er zijn echter ook crèmes die de strijd aangaan met verschillende huidproblemen. Oogcrèmes (en ook oogserums) zijn speciaal geformuleerd om de fijne huid rondom de ogen door te dringen. 

 

Volgorde

Nu je weet wat de belangrijkste producttypes zijn, is het belangrijk om deze producten in de juiste volgorde te gebruiken. De volgorde is namelijk erg belangrijk voor de optimale werking van de producten. Onderstaand de juiste volgorde van de producten:

 1. Reiniging (gebruik: 2x per dag)
 2. Scrub (gebruik: 1x in de week)/ Masker (gebruik 1x per week)
 3. Toner (gebruik: 2x per dag)
 4. Serum (gebruik: 2x per dag)
 5. Oogcrème (gebruik: 2x per dag)
 6. Treatment (gebruik: wanneer nodig)
 7. Crème (gebruik: twee keer per dag)
 8. Zonnebrand (gebruik: elke 2 uur)

 

Huidtype

Elke huid is anders en heeft daarom ook andere behoeftes. Het is belangrijk dat je jouw huidverzorging aanpast aan de hand van jouw huidtype. Een aantal huidtypes, die we onderscheiden zijn:

 • Normale huid – je hebt geen vette, geen droge en ook geen gevoelige huid. De huid is vaak stevig, met minimale fijne lijntjes en rimpels. De huid kan vaak veel ingrediënten verdragen, wat het makkelijker maakt om producten te kiezen. 
 • Vette huid je hebt een huid die eigenlijk altijd gloeit en glimt. Het is belangrijk om het glimmen onder controle te houden. Vermijd daarbij oliën en alcohol. Kies voor non comedogeen producten, die de poriën niet verstoppen. Probeer de huid niet te veel te vaak en veel te reinigen, omdat je de huid hiermee kunt uitdrogen. 
 • Droge/ uitgedroogde huid een droge huid is veroorzaakt door een gebrek aan olie in de huid. Symptomen zijn schilfering, gevoeligheid en jeuk. Uitdroging is het resultaat van een huid die niet voldoende vocht kan vasthouden. De huid voelt misschien strak aan en fijne lijntjes kunnen verschijnen. Voor een droge huid is het belangrijk om een rijke, voedende crème meerdere malen per dag aan te brengen. Voor een uitgedroogde huid zijn producten op waterbasis goed om te gebruiken.
 • Gecombineerde huid – heb je moeite met ontdekken wat jouw huidtype is, dan heb je waarschijnlijk een gecombineerde huid. Op sommige gebieden is de huid droog, terwijl het op andere plekken juist vettig is. Probeer daarom weg te blijven van producten die gemaakt zijn op basis van alcohol. Gebruik daarnaast spot treatments.

Dit zijn de algemene categorieën, waarin de huid ingedeeld kan worden. Wanneer we hier dieper induiken, zou je de huid ook in kunnen delen in de volgende categorieën: acne gevoelige huid, gevoelige huid en rijpere huid.

 

Huidproblemen 

Naast je huidtype is het belangrijk om te kijken naar huidproblemen (deze overlappen met jouw huidtype). Bij huidproblemen kun je denken aan bijvoorbeeld: acne, fijne lijntjes, rimpels, couperose, grove poriën, uitslag, hyperpigmentatie, ouderdomsvlekjes, droge huid en gevoelige huid. 

Bij Palais des Cosmétiques in Amstelveen staat huidverbetering centraal. Naast onze huidverbeterende behandelingen, hebben wij ook bijpassende huidverzorgingsproducten. Kom langs voor een kennismaking voor een op maat gemaakt behandel- en productadvies.

 

nl_NL