Wat veroorzaakt donkere plekjes op de huid?

donkere plekjes

Elke huidtype en huidskleur kan hyperpigmentatie of donkere plekjes ontwikkelen. Maar wist je dat dit wordt veroorzaakt door verschillende redenen? Donkere plekken kunnen worden veroorzaakt door dingen als blootstelling aan UV-straling tot hormonale schommelingen. Lees hier een aantal oorzaken van het ontstaan van hyperpigmentatie en lees ook meer over de mogelijke verzorging:

Oorzaken ontstaan donkere plekjes

  • Zwangerschap/ hormonale schommelingen

Donkere plekjes die veroorzaakt worden door hormonale schommelingen, waardoor melasma wordt getriggerd, komt voornamelijk voor bij vrouwen. Dit gebeurt in het bijzonder bij de hormonen die vrijkomen bij de zwangerschap. Een eendere benaming voor donkere plekjes bij zwangere vrouwen is een zwangerschapsmasker (en die vind je op het voorhoofd, boven de lippen, op de wangen en op de kin). 

  • Trauma of schade aan de huid

Een verbrande huid en een snee kan resulteren in donker worden van de huid, op de plek van het wondje. Dit noem je ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit kan ook gebeuren, wanneer een puistje aan het genezen is. Dit staat ook wel bekend als een acne litteken. 

  • Medicatie

Bepaalde medicatie staat er om bekend dat het het donkere plekjes kan veroorzaken. Dit kan ook verergeren door blootstelling aan de zon. Het medicijn reageert met iets in de huid, of het medicijn veroorzaakt een overmatige melanineproductie.

  • Veroudering

Net zoals met veel processen in het lichaam, vermindert veroudering de natuurlijke mogelijkheid van de huid om de schade van UV-straling te bestrijden. Hierdoor kan de productie van melanine zich afzetten en ophopen. Met als resultaat donkere plekjes en een oneffen huidtint. 

  • Blootstelling aan UV-straling

UV-straling wordt door dermatologen als de nummer 1 oorzaak gezien van het ontstaan van donkere plekjes. De overproductie van melanine die leidt tot het ontstaan van hyperpigmentatie is de manier van het lichaam om zichzelf te beschermen. 

Huidverzorging voor donkere plekjes

Ga de strijd aan met hyperpigmentatie met onze verhelderende gezichtsbehandeling. Vraag onze specialist naar een op maat gemaakt behandel- en productadvies. Ons favoriete product tegen donkere plekjes is de Rapid Age Spot Correcting Serum van Murad Skincare. Dit intensieve serum stimuleert celvernieuwing aan het oppervlakte voor een meer egale en heldere huid. Bovendien bevat het antioxidanten, die de vorming van donkere plekjes voorkomt. De nummer 1 oorzaak van het ontstaan van hyperpigmentatie is blootstelling aan UV-straling, het is daarom van groot belang om de huid dagelijks te beschermen met een SPF. Wij raden een combinatie tussen een professionele behandeling en producten aan, voor het optimale resultaat.

nl_NL