fbpx

Wat voor effect heeft stress op de huid?

stress

Stress heeft verschillende nadelen dat is algemeen bekend. De vraag die we vandaag willen beantwoorden is: wat voor effect heeft stress op de huid? We hebben een aantal punten opgeschreven die kunnen ontstaan door stress en ook de problemen die juist weer een slechte huid kunnen veroorzaken!

Een droge huid

In een stress periode wordt het hormoon cortisol aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je de stress beter aankan en je aanspoort om door te gaan. Cortisol zaait onrust in de hormoonhuishouding waardoor het vocht in je lichaam minder goed wordt vastgehouden. Hierdoor ontstaat er een tekort aan vocht in de huid, waardoor de huid wat trekkerig aanvoelt. Daarnaast  zorgt stress ervoor dat het collageen in de huid afbreekt, zo veroudert je huid sneller en krijg je meer rimpels. 

Ontstekingen 

Wanneer je stress hebt gaat het mannelijke hormoon; testosteron omhoog. Dit hormoon verhoogt de talgproductie waardoor er ontstekingen ontstaan en dit geldt hetzelfde voor de menstruatie, waarin veel hormonale schommelingen plaatsvinden. Daarom zijn vrouwen vaak vlak voor de menstruatie gevoelig voor ontstekingen. 

Slaaptekort 

Bij stress is slaaptekort een grote klacht, omdat je dat veel aan je hoofd hebt ga je daar over nadenken als je in bed ligt en dit kan je wakker houden. Bij te weinig slaap kunnen de afvalstoffen onder de ogen niet goed worden afgevoerd worden wat leidt tot vochtophoping en donkere kringen onder de ogen. Bij wallen en donkere kringen kan je de Murad Vita-C Eye Dark Cirlcle Corrector gebruiken. 

Slechte eetgewoontes 

Tijdens een stress periode kan je een slecht voedingspatroon aan gaan houden, wat uiteindelijk zorgt voor ontstekingen. Wanneer je het druk hebt heb je de neiging minder goed voor jezelf te zorgen. Een snelle maaltijd zoals een kant-en-klare maaltijd is dan de juiste oplossing denken we. Maar dat is niet zo, het is juist belangrijk om in een stressperiode gezond en afwisselend te eten. De huid is tenslotte een reflectie van de algehele gezondheid. 

Wat is de oplossing?

Natuurlijk heel makkelijk gezegd, maar probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Daarbij bestaan er verschillende producten die jouw huid kunnen helpen indien deze in ‘stress-stand’ staat. Wij adviseren hierbij altijd dat je een professional goed naar de huid laat kijken, elke huid is namelijk anders! Maar een aantal producten die de huid kunnen ondersteunen:

  • Gebruik verzorgende producten die de huid intens hydrateren. Zoals de Intensive Lotion van Céll Fùsion C. Deze lotion hydrateert de huid goed en hersteld de huid barrière.
  • Neem ook extra vitamine C in om de vrije radicalen tegen te gaan. Dit kun je doen door middel van supplementen met de Ultra Vitamin C Plus van Beauty Supps. Probeer zo gezond mogelijk te eten en zorg voor een goede nachtrust. 

Ontspanning tips

Gelukkig hebben wij ook een paar tips voor jou, die je kunnen helpen ontspannen!

  1. Ga naar buiten! De natuur helpt heel goed om je hoofd een beetje rust te geven.
  2. Schrijf op wat je dwars zit of bezighoudt of maak een to-do list. Zo heb je alles op een rijtje dit kan ook al voor meer rust zorgen. 
  3. Plan rustmomenten in, het is erg belangrijk of af en toe even aan jezelf te denken en je rust te pakken.

De bovenstaande tips klinken gemakkelijker dan het lijkt. Het belangrijkste is om in stappen te denken. Dus bijvoorbeeld probeer eerst elke week 2 keer naar buiten te gaan om een rondje te lopen. Bouw dit langzaam op naar iedere dag bijvoorbeeld. Probeer vooral jezelf niet teveel op te leggen! Wanneer je dan faalt is de kans groot dat je met alles stopt. Dus probeer in kleine stapjes te denken! Voor je het weet loop je iedere dag lekker buiten, ervaar je minder stress en straalt je huid!

Maak een afspraak