Alles wat je moet weten over elastine!
Elastine en collageen werken samen om de huid gezond te houden: collageen zorgt voor sterkte, elastine zorgt voor flexibiliteit. Ongeveer 2% van de eiwitten in de middelste laag van de huid bestaat uit elastine, in vergelijking tot de 75% collageen. Maar ook al is het percentage laag, het speelt een grote rol bij het uiterlijk van de huid en hoe de huid reageert. Het is cruciaal voor de flexibiliteit en weerstand van de huid. En net zoals bij collageen neemt de productie van collageen af, naarmate we ouder worden.
Maar de vraag is natuurlijk: wat kan je hier allemaal mee? En daarvoor moeten we ons eerst nog even verdiepen in wat elastine precies is en welke rol het speelt bij huidveroudering.
Wat is elastine?
Elastine is een proteïne die elasticiteit en veerkracht geeft aan bindweefsel. Elastische vezels zijn bundels elastine die o.a. in de huid, de bloedvaten en de longen wordt gevonden. Naast collageen, is elastine het belangrijkste structurele eiwit bestanddeel van de huid. Ze vullen elkaar aan voor een vitale een jeugdig uitziende huid.
Elastine is ongeveer 1000 keer flexibeler dan collageen en geeft de huid haar rek en veerkracht. Het rekt tot ongeveer 200% van de originele lengte.
De structuur
Elastine kan uitrekken en terugveren dankzij de structuur van de elastine moleculen. Het is gevormd uit peptides, fibroblasten en aminozuren, welke zijn gestructureerd in een bepaalde structuur die de functie bepaalt. Zonder dat je het weet wordt elastine duizenden keren per dag uitgerekt en terug geveerd. Het gebeurt iedere keer wanneer je lacht, fronst of een wenkbrauw ophaalt.
Welke rol speelt het in huidveroudering?
Naarmate we ouder worden worden elastine cellen zwakker of beschadigen ze, waardoor ze hun vermogen verliezen om terug te kunnen veren. En uiteindelijk leidt dit tot fijne lijntjes en rimpels, vooral rondom de gebieden die we veel bewegen (zoals de ogen, mond en het voorhoofd). Het probleem met elastine is dat als het eenmaal beschadigd is, er geen weg meer terug is. Er is maar één gen die tropo elastine produceert, de bouwsteen die nodig is om elastine te produceren. Het lichaam produceert elastine gedurende jouw jeugd, maar stopt na puberteit.
Hoewel de afbraak van elastine een natuurlijk proces is, spelen levensstijlfactoren ook een rol. Levensstijl keuzes als roken, vervuiling en blootstelling aan de zon kunnen dit natuurlijke proces namelijk versnellen.
Huidverzorging en elastine
Gelukkig is er ook goed nieuws! De juiste huidverzorgingsroutine die de juiste ingrediënten bevatten kunnen de huid liften en een vernieuwde energie geven. Zoek daarbij naar de volgende ingrediënten:
- Hyaluronzuur – dit wordt van nature in de huid gevonden en heeft het vermogen om water vast te houden. Naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid natuurlijke hyaluron in de huid af. Ondersteun de huid met verzorging die hyaluronzuur bevat!
- Ingrediënten die collageen boosten – aangezien elastine en collageen nauw samenwerken, is het belangrijk om naar energie boostende ingrediënten, zoals antioxidanten te kiezen. De flexibiliteit van elastine hangt af van de steun die collageen geeft aan de huid.
Benieuwd welke huidverzorging het beste bij jou past? Laat je adviseren door onze specialist! Neem vrijblijvend contact op.