Is de huid van een man echt anders dan die van een vrouw?

mannen huid

Waarschijnlijk heb je het in de winkel wel eens voorbij zien komen: speciale huidverzorging voor mannen. Maar waar zit dan precies het verschil in? Is het echt nodig voor een man om andere huidverzorging te gebruiken dan vrouwen? Om daar antwoord op te geven, moeten we misschien eerst een andere vraag stellen: is de huid van een man echt anders dan die van een vrouw?

Ja! Naast dat mannen gezichtsbeharing hebben, zijn er ook structurele verschillen tussen de huid van een man en een vrouw. Androgeen (testosteron) stimulatie veroorzaakt een toename van de dikte van de huid. De huid van de man is ongeveer 25% dikker dan de huid van de vrouw. Bovendien is de huidtextuur van een man ook ruwer.

Hoe zit dat met acne?

De productie van talg en olie verschilt ook voor beide geslachten. Na de puberteit is de productie van talg groter bij mannen dan bij vrouwen, wat wordt veroorzaakt door testosteron. Dit is de reden waarvoor mannen vaak langduriger last hebben van acne. En alhoewel de talgklieren die olie afscheiden in een mannenhuid kleiner zijn, hebben mannen over het algemeen een vettere huid.

Hoe zit het met de collageenproductie?

Onafhankelijk van leeftijd hebben mannen een hogere collageen dichtheid dan vrouwen. En aangezien de dichtheid van collageen direct gelinkt is aan tekenen van huidveroudering, zullen tekenen van huidveroudering minder snel zichtbaar zijn bij mannen. Of toch niet? Over het algemeen merken we dat mannen minder goed zijn in het gebruik van zonnebrand, wat weer kan zorgen voor vroegtijdige huidveroudering. Misschien is dit wel de reden waarvoor er niet altijd verschil te merken is tussen de huid van mannen en vrouwen op dezelfde leeftijd.

Welke invloed heeft scheren op de huid?

Het scheren van de huid geeft de huid een intense exfoliatie van de buitenste huidlagen. Aan de ene kant kan deze exfoliatie je een meer jeugdige uitstraling geven, maar het kan ook tot huidirritatie leiden en ingegroeide haren of bultjes. Voorkom dit door je scheermesje na elke 3-4 gebruiken te verwisselen. Probeer je scheermesje na elk gebruikt te drogen en bewaar het liever niet in de douche.

Huidverzorging voor de man

Gezien de verschillen in de huid van de vrouw en de man, heeft de huid van de man soms andere behoeftes. En daarom zijn er ook producten ontwikkeld, speciaal voor de mannenhuid. Deze producten richten zich op een ruwere huid die het zwaar te verduren heeft met al dat scheren. Dat betekent niet dat mannen alleen maar de producten kunnen gebruiken die speciaal voor de man zijn ontwikkeld. Er zijn genoeg producten die geschikt zijn voor zowel de huid van de man als de huid van de vrouw. Benieuwd welke producten geschikt zijn voor jou? Neem contact op voor een vrijblijvend advies.

en_GB